AARSLAND MØBELFABRIKK

Møbler med evig liv

Sirkulær strategi, bærekraftsrapport, klimaregnskap, tjenesteutvikling sirkulær rådgivning

Aarsland ønsker å være en pådriver for sirkulære løsninger i den nordiske møbelbransjen ved å levere hele sirkelen: Nye møbler, reparasjon, redesign, ombruk og supplering.

Å være en del av løsningen krever et hårete mål: I 2030 skal alt Aarsland produsere ha evig liv. Det betyr at alle nye produkter fra Aarsland skal kunne repareres og ombrukes. I tillegg skal fabrikken vår være energipositiv.

Da Aldente startet å jobbe med fabrikkens bærekraftsrapportering og sirkulære strategi i 2020, var det etter press fra markedet og et mål i styret om å posisjonere seg for økte krav til ombruk og sirkularitet i større anbud.
I årene vi har jobbet sammen – stein for stein og med blikket festet på de lange linjene (horisonten) som jærbuer ofte gjør, har ombruk, reparasjon og redesign har gått fra å være et mål til å bli en integrert del av fabrikkens strategi.

I dag er det å tenke hele sirkelen blitt en viktig del av fabrikken felles kultur, engasjement – og ambisjoner for veien videre.

Som byrå i Stavanger med spisset kompetansen på sirkularitet og bærerkraft, er det en takknemlig oppgave å få følge fabrikken gjennom denne utviklingen som både sirkulær rådgiver, og rådgiver ifm markedskommunikasjon.

Bærekraftsrapport

Arbeidet med å lage en rapport for Aarslands bærekraftarbeid startet med å kartlegge hva fabrikken allerede gjør i dag, samt hvordan de ulike aktivitetene gjennomføres og måles. I bedrifter som har eksistert i flere generasjoner har det ofte blitt etablert rutiner basert på "old-fashion-sirkulærøkonomi" da dette ikke var et miljøkrav, bare sunn fornuft å ivareta de ressursene man rår over.

På 60- og 70-tallet var det utenkelig å kaste fullt brukbare ressurser når de kunne omsettes og være lønnsomme. Hos Aarsland har det i flere generasjoner vært etablert løsninger for å sirkulere og gjenbruke avfall og restmaterialer med nemsomhet, noe som har resultert i at fabrikk i 2020 energigjenvinner hele 77 % av avfallet.

I tillegg til ISO sertifiseringer og EPD- og Svanemerkede produkter har fabrikken et svært godt grunnlag for å etablere tydelige mål for enda grønnere produksjon. 

Du kan lese hele bærekraftsrapporten for 2023 her.

Les bærekraftsrapporten for 2023 her.

Brikettene fra Aarsland utgjør 10 % av Aase gartneris totale energiforbruk. Ved å bruke bioenergi i stedet for fossil brensel i agurkproduksjonen, sparer gartneriet miljøet for 500 tonn CO2 hvert år. Les hele historien her.

Grønn vekst-trappa

Vi har tatt i bruk Grønn vekst trappen (Per Espen Stoknes´/Bi Center for Green Growht) for å strukturere arbeidet og som et verktøy for kontinuerlig forbedring, der vi samler mål og tiltak for arbeidet.

Du kan lese hele bærekraftsrapporten for 2023 her.

Vi har valgt Grønn vekst-trappen som et verktøy for kontinuerlig forbedring for Aarsland møbelfabrikk, der vi samler mål og tiltak for arbeidet. Grønn vekst-trappen er utviklet av ©Per Espen Stoknes

Klimaregnskap

Redesign og ombruk av skap er bra for klimaregnskapet: For Statkraft tilsvarte redesign og ombruk av 100 kontorskap en reduksjon på 1666 kg CO2 ekvivalenter (CO2e).

I 2022 satte Aarsland seg mål om å kvalitetssikre fabrikkens klimarådgivning gjennom konkrete utregninger av økonomi og CO2-besparelse i leveranser med gjenbruk. På denne måten ønsker vi å sikre og vise at redesign og ombruk har en reell, positiv klimaeffekt.

I forbindelse med Aarslands oppdrag for Statkraft fikk Aldente i oppdrag å utviklet et klimaregnskap i samarbeid med Niras der vi kalkulerte konkret CO2e-besparelse på henholdsvis 5, 10, 25, 50 og 100 skap med transport t/r Stavanger, Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. 

Klimaregnskapet viser at det nesten alltid lønner seg å frakte brukte skap til Vigrestad, redesigne dem, og frakte dem tilbake til de utvalgte byene i regnskapet. 

I bærekraftrapporten kan du lese mer om regnskapet samt forutsetningene for utregningene.

Ombruk av 100 skap med transport t/r Statkraft i Oslo tilsvarer en reduksjon på hele 1666 kg CO2e.

Tjenesteutvikling sirkulære rådgivning

Alt Aarsland gjør handler om muligheter, mål og lange linjer. Fabrikken ønsker å jobbe sammen med leverandører og samarbeidspartnere for å skape de gode løsningene bransjen – og verden – trenger. Dette gjennom å se helheten i det som allerede finnes, og hva som kan redesignes, ombrukes, repareres eller suppleres.

Aldente har bidratt med å utvikle hele sirkelen samt Aarslands sirkulære rådgivningstjeneste.

Les mer om hvordan hele sirkelen hos Aarsland og fabrikken sirkulære rådgivning her.

Les mer om hvordan hele sirkelen hos Aarsland og fabrikken sirkulære rådgivning her.

Les mer om hvordan hele sirkelen hos Aarsland og fabrikken sirkulære rådgivning her.

Det går ikke an å si at det ikke går an.

Aarsland ønsker å være en pådriver for sirkulære løsninger i den nordiske møbelbransjen ved å levere hele sirkelen: Nye møbler, reparasjon, redesign, ombruk og supplering.

Snurr film og se hvordan:

Team

Aldente har ansvar for fasilitering, kartlegging, struktur og rådgivning ifm. bærekraftsarbeidet, samt kommunikasjon og design av rapporten. Den sirkulære strategien er godt også i samarbeid med Knut Skinnes i 2021.

Bærekraftrapporten er gjort i tett samarbeid med Elin Bergsaker Sola som både har bidratt både på idé til historiefortellingen samt skrevet de gode teksten. Tom Haga står for de fine fotoene. Niras har bidratt med utregnjngene i klimaregnskapet.

Forrige
Forrige

AARSLAND | Ny nettside for en av landets ledende møbelfabrikker

Neste
Neste

MATMAGASINET | Reprofilering av restauranten i Ledaalparken