GLADMAT
– Send resten til kildesorteringsfesten!
Utvikling og design miljøstasjoner
Fra 3,7 – 56 % kildesortert avfall fra 2020 til 2023
Gladmatfestivalen, med mer enn 200.000 besøkende hvert år, har en grønn strategi med mål om å være Norges mest sirkulære matfestival. Med festivalopplevelser som skaper mindre avfall, mer glede – og en inspirerende, grønn stemme gjennom festivalen.
Ett av tiltakene er synlige miljøstasjoner som gjør det enklere å resirkulere avfall. Miljøstasjonene skal skille seg ut i folkemengden og snakke om kildesortering med en positiv, visuell «utestemme».
De første 4 pilotene ble lansert og testet i 2021. Prosjektet ble videreutviklet i 2022 og rullet ut på hele festivalen i 2023.
Miljøstasjonene som er bygget rundt det allerede eksisterende avfallssystemet (100 liter avfallsspann) har et unikt visuelt design som både er profilbyggende for festivalen, skiller seg fra alle andre miljøstasjoner og bidrar dramatisk til økt kildestortering.
Stasjonene er bygget av lokale håndverkere i slitesterke materialer med lang levetid.
Miljøstasjonene kan demonteres mellom festivalene ifm lagring og også demonteres i alle siden bestanddeler for gjenbruk/energigjenvinning etter endt levetid.
Slik ble miljøstasjonene utviklet
Leva leverte i 2019 en byanalyse som ga et godt grunnlag for konkrete tiltak knyttet til bevegelse/flyt, konseptområder og orientering. I 2020 utviklet Aldente sammen med Gladmat en grønn strategi for festivalen.
Våren 2021 gjennomførte Aldente og Leva og andre samarbeidspartnere 3 workshops for Gladmats partnere (utstillere, renovasjon, kommune og leverandører) for å skaffe oss innsikt, etablere felleseie til Gladmats grønne strategi og skape tverrfaglige, sirkulære aktiviteter. Miljøstasjonene var ett av disse tiltakene.
Basert på dette arbeidet har Aldente og Leva utviklet blant annet en plan for avfallssortering sammen. Aldente har designet og utviklet selve miljøstasjonene:
I 2021 ble det laget 6 miljøstasjoner som en pilot på et avgrenset område på festivalen.
I 2022 ble det produsert 8 ny miljøstasjoner for full utrulling på hele festivalen, men uten kapasitet i staben til å gjennomføre.
I 2023 var det endelig full utrulling på alle festivalområder.
Gjennom hele prosessen har det vært evalueringer, justeringer og forbedringer.
Med mål om å være Norges mest sirkulære matfestival, er avfallshåndtering et prioritert område. Basert på Gladmats grønne strategi og planer, har Aldente utviklet og designet miljøstasjonene som fra 2023 er rullet ut på hele festivalen. Foto: Tord Paulsen.
Resultat 2023
Økning av sortering; fra 3,7 i 2020 til 56 % i 2023.
Gladmat har snakket om kildesortering med utestemme og skapt et prosjekt som gjør at innbyggerne nå i større grad tar med seg sine kildesorteringsvander, hjemmefra og til byen.
Miljøstasjonen er viktige visuelle markører under festivalen og bidrar til å bygge identitet.
Sponsorene og de frivillige er stolte over å være del av dette prosjektet
Nye løsninger trenger en dult. Frivillige, kledd opp i synlige antrekk, og besøkende med riktig sortering. Foto: Tord Paulsen.
Skiltsystem med sorteringspåminnelser forteller deg hvor da kan finne nærmeste miljøstasjon. Foto: Aldente.
Her kan du klikke deg inn og se Gladmat sine bærekraftsrapporter for perioden 2021 – 2023
Takk for oppdraget godeste Gladmat!
Foto: Tord Pausen.
Team
Leva Urbandesign leverte i 2019 en «byanalyse» som ga et godt grunnlag for konkrete tiltak knyttet til bevegelse/flyt, konseptområder og orientering. Aldente utviklet grønn strategi for festivalen.
Basert på denne analysen og grønn strategi har Aldente og Leva utviklet plan for miljøstasjonene.
Aldente har vært ansvarlig for design, bygging og gjennomføring av selve miljøstasjonene, Leva for disposisjon av stasjonene ute i festivalområdene.
Helen Brox i Heia Klubben har laget de fine illustrasjonene. Tord Paulsen står bak den supre fotobanken. Elin Sola tekstforfatter.
Vågane & Viste har laget alt trematerialet til miljøstasjoner, mens Allkopi har printet designet på.